Copyright © 2013 by "Your Name"  ·  All Rights reserved  ·  E-Mail: yourname@domain.com
Designed by GOEMO.de
Új esély a gyógyulásra!
Copyright by Halihóóó Kft.   ­­­©    Minden jog fenntartva
Földrajz

Az ország területe 8 512 000 négyzetkilométer. Dél-Amerika területének majdnem felét foglalja el. Legnagyobb észak-déli kiterjedése 4318 km, legnagyobb kelet-nyugati pedig (Atlanti óceán és Peru között) 4326 km.
Oroszország, Kanada, Kína és az USA után  a világ ötödik legnagyobb országa.
Területének csak fél százaléka magasabb 1200 méternél, 40 %-a pedig még a 200 m tsz. feletti magasságot sem éri el. Az ország középső, központi része fennsík.
Északon a venezuelai határ közelében található a Guyanai felföld - itt vannak az ország legmagasabb hegycsúcsai (3014 m).
Az Amazonas őserdő az ország területének csaknem 40 %-át boritja, ez a világ egyik leghatalmasabb és legsűrűbb erdősége, mely a föld oxigénszükségletének csaknem felét adja.

Népesség

Brazília lakossága 185 millió. A világ hatodik legnépesebb országa. A lakosság legnagyobb része a tengerpart menti sávban lakik, míg az ország belsejében nagyon alacsony a népsűrűség.

Az ország nevének eredete

Pau Brasil (Caesalpinia echinata) magyarul Brazilfa, másképp börzsönyfa. Ez a fa volt az ország első exportcikke, amiről később az országot elnevezték:  a fa vöröses színű festékanyagot tartalmaz.
A  fa nevének eredete a portugál brasa szó, a fából nyerhető festék színét jelenti.

Közigazgatás

26 szövetségi állam és a főváros körzete (szövetségi kerület)
Ezek különböző nagyságúak, a legkisebb 22 ezer km2, a legnagyobb másfél millió km2.
Az ország fővárosa  1960. április 21 óta (Salvadort és Rio de Janeirot követve a sorban) Brazília város, mintegy két és fél millió lakosával a Planalto Central fennsikon fekszik, az ország közepében elterülő szövetségi kerületben.
1944 után az államok mellett megjelentek a régiók - 5 nagy egység.
Minden szempontból a legjelentősebb ezek közül a délkeleti régió (itt van Rio de Janeiro, Sao Paolo, Minas Gerais) Az ország területének alig több mint tiz százaléka ez a vidék, de a lakosság mintegy negyven százaléka él itt. Az ország gazdasági és kulturális központja is ez a régió. Az ország többi részén a népsűrűség alacsony.

Vallás

A világ legnagyobb katolikus lélekszámú országa, a lakosság 90 %-ban katolikusnak vallja magát.

Történelem

Kolumbusz előtti időkben - prekolumbián kultúra - egymástól független indián kultúrák. Mintegy másfél millió őslakos indián élt itt a portugálok megérkezésekor.
1500. április 22.  Pedro Alvarez Cabral - portugál hajós - a  hivatalos felfedező, aki Porto Seguro-nál érte el hajóival a partot és vette birtokba a területet a portugál korona nevében.
A portugálok magukkal hozták szokásaikat, építkezési stílusukat, vallásukat és ők adták a nyelv alapjait.
A hódítóknak nem volt nehéz dolguk a terület birtokbavételével, mert az itteni indiánoknak nem volt erős központi birodalmuk.
Az új ültetvényeken kellett a munkáskéz, indiánok pedig nem váltak be a nehéz munkára, az őserdőbe vonultak vissza.  Az ország etnikai képének kialakításában az indiánok hamar eltűntek, visszahúzódtak az őserdők mélyére. (ma kb százezer olyan indián él, aki megőrizte régi szokásait, főleg Amazóniában - a brazil társadalomra nagy befolyást nem gyakorolnak)
Afrikai rabszolgák jobb munkaerőnek bizonyultak a nehéz fizikai munkához ők jobban szokva voltak. A mai Nigériából, Beninből, Guineából, Szudánból, Angolából és Kongóból hoztak ide mintegy négymillió néger rabszolgát.
Faji megkülönböztetésnek gyökere itt soha nem  volt, így már a XVI. században megkezdődött a különböző emberfajták (portugálok - indiánok - négerek ) keveredése:  Az indiánok szerepe ebben a keveredésben rövid idő alatt lezárult, az afrikaiaké viszont évszázadokon keresztül tartott.
1808-ban a portugál királyi család népes kíséretével Napoleon elől Brazíliába menekül. Ideérkezésük után megszűnt a gyarmati státuszt:  Brazíliát és Portugáliát egyesült királysággá alakították.
VI. János király 1821-ben visszatért az anyaországba. Fiát, Dom Pedrot hagyta hátra alkirálynak.
Mikor fiát is hazarendelte - ő úgy döntött, hogy nem tér vissza Portugáliába, széles körű helyi támogatói is voltak, akik szerették volna ha marad.
1822-ben hangzott el Dom Pedro hires mondása: „maradok” - ezzel gyakorlatilag vérontás nélkül elszakadt Brazília az anyaországtól és függetlenné vált, Dom Pedrot pedig I. Péter néven Brazília császárává koronázták.
Később I. Péter mégis hazatért és ott IV. Péter néven portugál király lett.
Braziliában hagyta ötéves fiát, II. Pétert, akit később császárrá koronáztak.
1888-ban az Amerikai földrészen utolsóként szabadították fel a néger rabszolgákat.
1889 nov. 15-én kikiáltották a köztársaságot. A császári család hajóra szállt és visszatért Európába.
XIX. századtól jöttek nagyobb számban nem portugál származású bevándorlók - a hatalmas ország benépesítése volt a cél - földet, állatot, vetőmagot, pénz támogatást is  kaptak. Elsősorban déli területekre jöttek, ott jobban  meg tudták szokni az éghajlatot.
1930-45 Vargas korszak - erőskezű diktátor
1964-84-ig katonai diktatúra - tábornokok irányításával.
1984-ben újra választásokat írtak ki, azóta demokratikus politikai rendszer működik.

Gazdaság

Évszázadokon keresztül egy-egy mezőgazdasági termék vagy ásványkincs kizárólagosságára épült a brazil gazdaság.
Brazilfa - első exportcikk - mintegy fél évszázad alatt a part közeli erdőket teljesen kiirtották ugyan, de a fakitermelésre alapulóan jó néhány település jött létre a part mentén.
XIV. század második felében kezdődött cukornád korszak, kb 150 éven át. Ehhez a korszakhoz fűződik az első nagybirtokok kialakulása, néger rabszolgák dolgoztak az ültetvényeken. Ekkor a világ első számú cukortermelője volt az ország.
Minas Gerais-i aranybányák felfedezése - aranyláz - a XVIII. sz-ban a föld aranytermelésének 80 %-át adta Brazilia.
XVIII. század második felében következett a kávé korszak - amikor ez lett az ország legjelentősebb exportcikke.
XIX. század végén újabb ciklus kezdődött a kaucsuk termeléssel.  Brazília a világ legnagyobb természetes kaucsuk exportálója lett. Gazdasági jelentősége elérte a kávéét.
Jelenleg legfontosabb exportcikk a kávé - kizárólag a dél terméke. Kávé termelésben Brazília világelső, innen származik a világtermelés egynegyede, az exportbevételek 20 %-a.
Kakaó - a világ második legnagyobb termelője, a termelés 90 %-a export, nagyrészt kakaóbab formájában.
Cukornád termesztésben ma is világelső, cukorgyártásban második.
Kukorica és szója termesztésben világviszonylatban harmadik.
Rizstermesztésben az ázsiai országok után következik közvetlenül.
Fontos exportcikk a dohány, a világ első babtermelője.
Kókuszdió is értékes termék, banán termesztésben világelső, narancsban a második (világtermelés negyedét adja)

Állattenyésztés


Brazília szarvasmarha, sertés és lóállománya negyedik a világon.

Ipar

XIX. század végéig a gazdaság szinte kizárólag a mezőgazdaságra épült.  Ez ma is meghatározó - mivel legfontosabb iparág az élelmiszeripar.
Fontos ágazat az alkoholgyártás - cukornádból és eukaliptuszból. Több mint százmillió liter alkohol évente - ennek csaknem felét részben a benzinhez keverik, részben tisztán is használják üzemanyagként.
További iparágak: gyapotfeldolgozás, bőripar. Nehéziparban vaskohászat, autó és hajógyártás. Az ipar szinte teljes egészében a délkeleti régióra korlátozódik.

Ásványkincsek


Vas, mangán, bauxit.
Berillium kitermelésben világelső.
Drágakövek (gyémánt, smaragd, topáz)
Féldrágakövek: achát, ametiszt, akvamarin, lapis lazuli, malachit, türkiz.
Joao de Deus

Gyógyítás
Szent Ignác ház
Csoportos utazás
Gyakori kérdések
Magunkról
Utasaink írták
Hírlevél
Új esély a gyógyulásra!
Joao de Deus

Országismertetető
Olvasnivalók
Főoldal
Vendégkönyv
A nemzeti mottója:

Ordem e progresso

Rend és haladás
Kongresszusi palota
Brazília városban
A Kongresszusi palota
Brazília városban
A katedrális Brazília városban
Krisztus szobor Rio de Janeiroban
Salvador, az ország első fővárosa
Őslakos indián család
Dom Pedro alkirály
II. Péter brazil császár
Joao
Fotóalbum